Gabriel Bratu caricaturice┼čte de 70 de ani!

18 mai 2017
Autor

Profit de┬áaniversarea a 70 de ani de activitate a graficianului craiovean ca s─â trec ├«n revist─â momentele de pres─â ├«n care am marcat c├óte ceva despre vicepre┼čedintele Asocia┼úiei Caricaturi┼čtilor din Rom├ónia. ├Äi doresc s─â-mi ofere mul┼úi, mul┼úi ani de-acum ├«ncolo prilejul s─â scriu ├«n pres─â despre activitatea domniei-sale.

La 65 de ani, în cotidianul Cuvântul Libertăţii - 4 noiembrie 1999.

La 65 de ani, în cotidianul Cuvântul Libertăţii - 4 noiembrie 1999.

 

Gabriel Bratu – recolt─â bogat─â de caricaturi la hectar ├«n Dolj

5 km de caricaturi în 70 de ani

La 70 de ani ├«mplini┼úi, Gabriel Bratu num─âr─â 56 pu┼či ├«n slujba caricaturii. Zecile de mii de desene ale sale, cumulate, pot acoperi un ├«ntreg hectar. Caricaturile, puse cap la cap, se pot ├«ntinde pe distan┼úa de 5 kilometri.

 

70 de ani, 50 km de caricaturi

70 de ani, 50 km de caricaturi

O celebritate singular─â ast─âzi ├«n domeniul caricaturii din B─ânie ├«mpline┼čte 70 de ani de via┼ú─â. Gabriel Bratu, craiovean get-beget, a absolvit Institutul de Arte Plastice ÔÇ×Nicolae GrigorescuÔÇŁ Bucure┼čti ┼či este membru UAP. Debuteaz─â ├«n 1948, ├«n ziarul local ÔÇ×├ÄnainteÔÇŁ cu o caricatur─â, desigur. De atunci, a r─âmas fidel acestui gen, produc├ónd zeci de mii de desene, pe l├óng─â crea┼úiile plastice ┼či cele din domeniul graficii editoriale. Rubricile pe care le-a ┼úinut zilnic ├«n pres─â au r─âmas, la r├óndul lor antologice: ÔÇ×Pilule amareÔÇŁ, ÔÇ×Bile negreÔÇŁ, ÔÇ×De la obrazÔÇŁ, ÔÇ×Moravuri ┼či n─âravuriÔÇŁ, ÔÇ×Of-uriÔÇŁ. A publicat ├«n toate revistele de caricatur─â na┼úionale, ba chiar ┼či ├«n multe publica┼úii de peste hotare. Are ├«n palmares peste 250 de particip─âri la expozi┼úii na┼úionale sau interna┼úionale ┼či numeroase premii. Este vicepre┼čedinte al Asocia┼úiei caricaturi┼čtilor Profesioni┼čti din Rom├ónia, pe motiv de… greutate: are 108 kg, mai pu┼úin cu 54 fa┼ú─â de pre┼čedintele acestei asocia┼úii, cunoscutul timi┼čorean Popa Popas!

 Viaţa ca o comedie

Gabriel Bratu este de admirat pentru tenacitatea sa, nu ├«n a desena ÔÇô acest obicei este nativ la domnia sa, ci pentru c─â a ┼úinut-o 70 de ani tot ├«ntr-un r├ós, chiar dac─â multe din produc┼úii st├órneau doar z├ómbete amare, caricatura sa fiind str├óns ancorat─â ├«n realit─â┼úile sociale ale vremii.

Inspector Gadget - Gabriel Bratu în 1953

Inspector Gadget - Gabriel Bratu în 1953

 Bratu se expune!

Muzeul de Art─â Craiova, ├«n colaborare cu Uniunea Arti┼čtilor Plastici din Rom├ónia ┼či cu Asocia┼úia Caricaturi┼čtilor Profesioni┼čti, i-au preg─âtit o frumoas─â surpriz─â caricaturistului, organiz├ónd, de ziua sa, o expozi┼úie retrospectiv─â la care sunt invita┼úi ast─âzi, la ora 11, to┼úi juve┼úii cu sim┼úul umorului.

 Cea mai populară caricatură

├Än anii ÔÇÖ60, o caricatur─â prezent├ónd planurile de mariaj ├«ntre un b─âtr├ón ┼či o jun─â, face s─â circule prin toat─â Craiova dialogul ÔÇ×Las─â, drag─â, cu pensia ta ┼či cu bursa mea, ne-om descurca…ÔÇŁ, aluzie la un mariaj real ├«ntre un profesor universitar ├«n prag de pensie, cunoscut ├«n epoc─â, ┼či o student─â.

 Performanţe de Cartea recordurilor din Bănie

Gabriel Bratu este primul artist plastic care, ├«n via┼ú─â fiind, a deschis o ÔÇ×personal─âÔÇŁ la Muzeul de Art─â Craiova, ├«n 1972. Ulterior, u┼čile prestigioasei institu┼úii de art─â s-au deschis ┼či altor arti┼čti contemporani.

 Interzis pentru un an

├Än anii ÔÇÖ80, caricatura al─âturat─â, prezent─â la o expozi┼úie na┼úional─â deschis─â la Sala Dalles, ├«i aduce lui Gabriel Bratu interdic┼úia de a publica ├«n ÔÇ×UrzicaÔÇŁ timp de un an. O alt─â caricatur─â, publicat─â la comand─â ├«n ziarul local ÔÇ×├ÄnainteÔÇŁ, e urmat─â de sanc┼úiuni pe linie de partid, deoarece ├«nfiera un prim-secretar al vremii.

 

O expozi┼úie ÔÇ×itinerant─âÔÇŁ

Prima ÔÇ×personal─âÔÇŁ, din cele 16, Gabriel Bratu a avut-o pe un… autobuz, ├«n 1958, pe un ┼čantier, la Bechet. De atunci ÔÇ×autobuzulÔÇŁ i-a dus desenele prin 100 de ┼ú─âri.

Idealuri ÔÇ×modesteÔÇŁ

Gabriel Bratu nu-┼či dore┼čte, ca Ion Barbu ├«nainte de ÔÇÖ89 – ÔÇ×dou─â pe ziÔÇŁ, ci numai o alt─â retrospectiv─â… peste 20 de ani!

 Viorel Pîrligras (Opinia Olteniei / 04.11.2004)

Interviu luat cu ocazia decernării titlului de Cetăţean de onoare al municipiului Craiova (Magazinul de publicitate, nr.4 (23) - nov. 2005

Interviu luat cu ocazia decernării titlului de Cetăţean de onoare al municipiului Craiova (Magazinul de publicitate, nr.4 (23) - nov. 2005

 

Un caricaturist pe linie de partid

A vorbi despre caricatur─â este, ├«n opinia mea, o ├«ncercare ├«ndr─âznea┼ú─â de reabilitare a unei ramuri artistice ignorate azi. De┼či beneficiaz─â de o reputa┼úie istoric─â ÔÇô vezi Daumier, DaVinci sau Bruegel ÔÇô, ea face ├«n prezent doar obiectul unei presta┼úii modeste de pres─â.

Nu voi face disec┼úia acestei specii artistice, cred c─â este destul de limpede pentru toat─â lumea ce este ┼či ce vrea caricatura, voi spune doar c─â satira pe care o propune n-a trecut niciodat─â neobservat─â, iar uneori a creat o reac┼úie devastatoare. E suficient s─â amintesc despre cazul din 2005, c├ónd profetul Mahomed a fost caricaturizat de un ziar danez, iar lumea musulman─â s-a aflat pe un butoi de pulbere care pu┼úin a lipsit s─â nu explodeze pe ├«ntreg mapamondul.

┼óara nostr─â a avut o tradi┼úie solid─â ├«n domeniul caricatural. Nici n-ar fi fost greu, c─âci spiritul caragialesc a planat dintotdeauna peste plaiurile mioritice. E suficient s─â amintesc arti┼čti consacra┼úi care s-au jucat cu satira desenat─â la sf├ór┼čitul secolului al XIX-lea ┼či ├«nceputul secolului XX: Constantin Jaquidi, Francisc ┼×irato, Ary Murnu, Iosif Iser, Nicolae Tonitza. Caricatura, ├«n acea epoc─â, era calat─â pe ironizarea unor personalit─â┼úi ale timpului, a┼ča se face c─â ciuma ro┼čie care a dominat partea a doua a secolului trecut a preluat re┼úeta ┼či a promovat-o ├«n favoarea noii ideologii. R─âspunz├ónd chem─ârii noii puteri, o pleiad─â de tineri arti┼čti dintre care amintim pe Eugen Taru ┼či Dumitru Negrea-Gan au pus tunurile pe ÔÇ×desuetaÔÇŁ monarhie ┼či au ridiculizat-o ├«n fel ┼či chip. Istoria caricaturii sub comunism devine ├«ns─â interesant─â ├«n momentul c├ónd toate elementele ostile partidului unic dispar din via┼úa public─â. Ce-i r─âm├óne de f─âcut surorii vitrege a artei plastice tradi┼úionale? P─âi, s─â studiem pu┼úin defini┼úia termenului ÔÇ×caricatur─âÔÇŁ. Conform DEX-ului, ea ar fi ÔÇ×o reprezentare, mai ales ├«n desen, a unei persoane sau a unei situa┼úii prin exagerarea unor tr─âs─âturi, ├«ndeosebi negative, cu o inten┼úie satiric─â sau umoristic─â.ÔÇŁ ┼×i pentru c─â persoane negative nu mai existau ├«n regimul ÔÇ×├«ntregului poporÔÇŁ, caricaturii nu i-a r─âmas dec├ót s─â adopte latura ÔÇ×situa┼úiilorÔÇŁ negative. Drept urmare, fanionul caricaturii ÔÇô am numit astfel legendara revist─â ÔÇ×UrzicaÔÇŁ ÔÇô a publicat la greu satire grafice la adresa osp─âtarilor, frizerilor, func┼úionarilor lovi┼úi de servilism, be┼úivilor ┼či celor ce nu se aflau ├«n c├ómpul muncii, numi┼úi generic ÔÇ×parazi┼úiÔÇŁ.

Viaţa ca o linie grafică

Acestea sunt condi┼úiile ├«n care ├«┼či face intrarea caricaturistul Gabriel Bratu. A debutat ├«n 1948, ├«n ziarul local ÔÇ×├ÄnainteÔÇŁ ÔÇô organ pentru Oltenia al Partidului Muncitoresc Rom├ón ÔÇô, c─âruia i-a r─âmas fidel (nici nu se putea altfel ├«n anii ro┼čii) p├ón─â ├«n ziua de azi, de┼či cotidianul a suferit din 1989 o transformare de nume. Prima personal─â a avut-o ├«n 1958. De atunci, a r─âmas consecvent graficii satirice ┼či a desenat c├óte o caricatur─â pe zi, detron├óndu-l ca longevitate publicistic─â pe Matty Aslan. A participat cu lucr─âri ├«n peste 250 de expozi┼úii na┼úionale ┼či interna┼úionale.

Prin transparenţa hârtiei

Dac─â ├«n ultimul deceniu al dictaturii Ceau┼čescu, caricatura rom├óneasc─â a virat-o sensibil spre metafor─â ┼či reflec┼úie, devenind mai degrab─â o grafic─â de ┼čevalet, apoi, dup─â 1990, s-a scindat ├«n ┼čarje portretistice (PopaÔÇÖs, Petry, Raileanu) sau de ironizare a personajelor politice (Ion Barbu, Mardale, Gazdar), caricatura lui Gabriel Bratu a r─âmas consecvent─â registrului social. Predomin─â ├«n opera sa latura satiric─â a problemelor cet─â┼úene┼čti. De altfel, rubrica sa din cotidianul local ├«n care public─â, se nume┼čte ÔÇ×Off-uriÔÇŁ. Temele sunt aproape atemporale, identice cu ÔÇ×offÔÇŁ-urile din timpurile partidului unic. Un scaun de autobuz este ÔÇ×rezervat nesim┼úi┼úiÔÇŁ. C─âl─âul ├«i indic─â condamnatului la moarte pl─âcu┼úa pe care scrie ÔÇ×Nu primim bac┼či┼čÔÇŁ. Ni┼čte ho┼úi fur─â tot, inclusiv paznicul. Un ÔÇ×parazitÔÇŁ beneficiaz─â, ca ┼či mobila din cafe-bar, de un num─âr de inventar. Un salariat ├«i ┼úine umbrela ┼čefului s─âu… Lacunele administra┼úiei sunt ├«nfierate v├órtos: Un individ cu piciorul ├«n gips este ├«ntrebat de un altul: ÔÇ×-De la schi? ÔÇôNu, de la trotuare, r─âspunde elÔÇŁ. Un primar este legat de scaun cu tricolorul, asemenea unei centuri de siguran┼ú─â. Un poli┼úist ├«i astup─â ochii unui infractor, emi┼ú├ónd juc─âu┼čul ÔÇ×cu-cu!ÔÇŁ Gabriel Bratu exceleaz─â ┼či prin vorbele de duh pe care le plaseaz─â ├«n gura personajelor sale, poate ┼či pentru c─â sunt mai aproape de caracterul s─âu nativ. ÔÇ×-Cum s─â v─â tund? ├«ntreab─â frizerul. ÔÇôIeftin, r─âspunde clentul.ÔÇŁ ÔÇ×-Nevast─â-mea e foarte credincioas─â, se confeseaz─â unul, la un pahar de vorb─â. A fugit cu un pop─â!ÔÇŁ ÔÇ×-Crem─â de ghete ave┼úi? Pentru ce num─âr?ÔÇŁ ├«ntreab─â un client la magazin. ÔÇ×-├Ä┼úi dau o veste proast─â: nevast-ta ne-n┼čeal─â!ÔÇŁ ÔÇ×-Sunt mul┼úi care fac greva foamei. Dar mai mul┼úi care fac foamea, f─âr─â grev─â!ÔÇŁ

Viziuni grafice

Metaforele vin s─â ├«ncline balan┼úa spre grafism, acolo unde mult─â lume crede c─â umorul lui Gabriel Bratu st─â doar ├«n replici: un individ emite cuvinte sub form─â de cartu┼če; un elev calculeaz─â cu un computer de buzunar problema de pe tabl─â: 1+1=?, groparul care prive┼čte cu m├ónie, ├«n timp ce sap─â o groap─â, la mormintele din jur pe care scrie ÔÇ×Aici odihne┼čte….ÔÇŁ Pa┼čii degust─âtorului de art─â, printr-o expozi┼úie, se opresc doar ├«n dreptul nudurilor. Un individ intr─â la Vulcanizare cu un prezervativ ├«n m├ón─â. Unui Adam ├«i sare frunza din fa┼ú─â atunci c├ónd o Ev─â trece goal─â prin dreptul lui.

Grafismul lui Gabriel Bratu merge pe un contrast puternic alb-negru. De regul─â, personajele, albe, evolueaz─â pe un fond negru. Decorurile sunt cvasiinexistente. Culoarea este ocazional─â ┼či are rol decorativ. Linia de contur este egal─â, f─âr─â vibra┼úii sau feeling interior, dar care face fa┼ú─â foarte bine capriciilor tipografice.

Concluzia pare fireasc─â: Gabriel Bratu este un grafician pe linie de partid.

Partidul caricaturi┼čtilor.

 Viorel Pîrligras (Autograf MJM, nr.1-2-3/2010)

Strip din pagina "Je suis Charlie" din săptămânalul  Indiscret în Oltenia, ianuarie 2005

Strip din pagina "Je suis Charlie" din săptămânalul Indiscret în Oltenia, ianuarie 2005

 

Prezent  la o lansare carte - 2002

Prezent la o lansare carte - 2002

În 2007, la deschiderea Salonului internaţional de caricatură de la Muzeul de Artă

În 2007, la deschiderea Salonului internaţional de caricatură de la Muzeul de Artă

 Mică galerie de caricatură semnată Gabriel Bratu:

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


patru + = 11

Caut─â