O călătorie cu balonul

4 septembrie 2019
Autor

Am trăit s-o fac şi pe asta: să mă plimb, asemenea lui Samuel Fergusson din julesvernianul “Cinci săptămâni în balon”, prin văzduh, într-un balon cu aer cald. Evenimentul s-a petrecut în week-end-ul trecut, cu punct de decolare din câmpul de la balta Cilieni, lângă Băileşti. Organizat pe parcursul a trei zile de către Aris Oltenia, în colaborare cu Aeroclubul României și autoritățile locale din Băilești, „Aventura baloanelor” este, după ştiinţa mea, primul festival al baloanelor cu aer cald din Oltenia. Au evoluat baloane din Craiova, dar şi din ţară şi din Bulgaria, iar numărul solicitărilor amatorilor de zbor, din câte am aflat, a depăşit cu mult capacitatea fizică a zborurilor planificate, aşa că festivalul ar trebui să se bucure de ediţii multiple. Seria din care am făcut parte a beneficiat la final şi de un botez al aerului şi de diplome de participare, plus o înnobilare amintind de răsplata regelui Louis al XVI-lea acordată primului călător cu balonul, căruia i s-a conferit un titlu de nobleţe plus un domeniu  ce a cuprins tot ce a putut zări aeronautul din văzduh. Nouă ni s-a dat doar titlul, nu era însă normal să împărţim şi lanul de porumb zărit din nacelă?

Pregătiri în zori

La început, nacela era ridicată doar de macara.

Se întinde balonul.

Nacela şi sursa de încălzire a aerului.

Primele probe de foc.

Baloanele încep să prindă formă.

Dragonul din nacelă.

Gata de decolare.

Şi s-a înălţat!

Up, varianta română.

Furnicuţele văzute din balon.

Se pregăteşte următorul.

Agricultura română a acestui an.

Autoportret (selfie) cu foc în creştet.

Pământul văzut de la 250 de metri.

Balta Cilieni.

Final de zbor.

Colegul Mircea Liviu Goga, care a transmis live pe youtube tot zborul.

Organizatorii ofereau şi suveniruri.

Seria absolventă a primelor zboruri din festival.

Ne-am aprins paie-n cap cu zborurile astea (din ritualul botezului zborului).

Şi ne-am ales cu diplome.

2 comentarii la "O călătorie cu balonul"

  1. cardrecenziigoogle.ro on 6 martie 2024 at 9:33

    Felicitari pentru curajul si aventura traita, Mihaela! Mi-a incantat sufletul sa citesc despre experienta ta unica din weekend-ul trecut. Este o experienta de nedescris sa te plimbi prin aer, in balonul cu aer cald, asemenea lui Samuel Fergusson din „Cinci saptamani in balon”. Si cum bine spui, acest eveniment deosebit nu ar fi fost posibil fara organizarea perfecta a Aris Oltenia si colaborarea cu Aeroclubul Romaniei si autoritatile locale din Bailesti. Este o initiativa minunata de a crea primul festival al baloanelor cu aer cald din Oltenia si sunt sigura ca va deveni un eveniment anual asteptat cu entuziasm de catre iubitorii de aventura si frumos. Imi place sa vad ca s-a format o echipa unita si cu spirit de sacrificiu, iar frumoasele baloane care au strabatut cerul au adus zambete pe chipurile celor din Craiova si de dincolo de granita, din Bulgaria.

  2. trustlink.ro on 28 martie 2024 at 12:52

    In weekend-ul trecut am avut o experienta incredibila, m-am plimbat cu un balon cu aer cald, ca si Samuel Fergusson din celebrul roman „Cinci saptamani in balon”. Evenimentul a fost organizat de Aris Oltenia si Aeroclubul Romaniei, in colaborare cu autoritatile locale din Bailesti. Am facut parte din primul festival al baloanelor cu aer cald din Oltenia si trebuie sa recunosc ca a fost unul dintre cele mai frumoase festivaluri la care am participat. Baloanele au evoluat din Craiova, dar si din alte zone ale tarii si chiar din Bulgaria. Numarul solicitarilor pentru zboruri a depasit cu mult capacitatea fizica, ceea ce ma face sa cred ca festivalul va avea mai multe editii. Noi, participanti la acest festival, am fost rasplatiti cu un botez al aerului si diplome de participare, insa nu primisem si un lan de porumb ca recompensa, la fel ca primul calator cu balonul care a primit un titlu de noblete si un domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 + = doisprezece

Caută