VP – retrospectiva 2019 (III)

30 decembrie 2019
Autor

Despre a doua participare la cea mai importantă manifestare BD din Balcani – a XXI-a ediţie a Festivalului balcanic al tinerilor creatori de benzi desenate de la Leskovac, Serbia – am mai scris aici. N-am evidenţiat însă atunci importanţa participării la acest eveniment. În primul rând a fost important pentru că a reuşit să deplaseze BDC în formulă aproape completă (subsemnatul, Marian Mirescu şi Cristian Ciomu), Valentin Iordache fiind recunoscut pentru “imobilitatea” sa proverbială în a-şi părăsi Orşova de domiciliu. Nici Dragan Predić, “muşchetarul” sârb din gaşcă, n-a putut participa, având pe cap grave probleme. Manifestarea, deşi am lăudat-o la vremea ei, o mai fac o dată pentru că a beneficiat de o organizare de excepţie sub bagheta lui Marko Stoianović, dar şi pentru că a consolidat bazele cooperării transdanubiene a autorilor BD, iniţiativă demarată ceva mai devreme la Festivalul BD de la Sibiu. Este pentru întâia oară când se iveşte o perspectivă reală de cooperare, deocamdată între autorii sârbi, români şi bulgari. Aşa cum am mai afirmat şi în alte rânduri, până ce banda desenată românească să ajungă să fie recunoscută cu drepturi depline în spaţiul BD franco-belgian (care, iată, trece printr-o serioasă criză economică), ea trebuie să se integreze mai întâi în spaţiul balcanic. Din care face parte în mod natural. Participarea BDC, dar şi cea românească în general, a început să fie tradiţională la manifestarea de la Leskovac şi avem semnale că va avea loc destul de curând şi în alte spaţii balcanice.

Participanţii la cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului balcanic al tinerilor creatori de benzi desenate de la Leskovac

2 comentarii la "VP – retrospectiva 2019 (III)"

  1. Fuzzy on 14 august 2023 at 10:56

    Felicitari pentru aceasta importanta participare si efortul depus pentru a reusi sa faca o asemenea manifestare! Este intotdeauna binevenita colaborarea dintre autorii sarbi, romani si bulgari si sper ca aceasta relatie se va derula si va deveni din ce in ce mai stransa.

  2. cardrecenzii on 7 martie 2024 at 9:47

    Asa cum am promis si la prima mea participare la Festivalul balcanic al tinerilor creatori de benzi desenate de la Leskovac, Serbia, voi reveni cu un nou comentariu pentru a evidentia importanta acestui eveniment. De data aceasta, nu pot sa nu remarc eforturile extraordinare ale organizatorilor si, mai ales, ale lui Marko Stoianovic, care a reusit sa adune la un loc oameni pasionati de arta BD din intregul spatiu balcanic. Participarea completa a trupei BDC, inclusiv a colegului nostru Valentin Iordache, cunoscut pentru „imobilitatea” sa, si absenta regretata a lui Dragan Predic demonstreaza cat de importanta este aceasta manifestare pentru noi. Apreciez faptul ca, desi am inregistrat o crestere a numarului de vizitatori, organizarea a fost impecabila si am avut ocazia sa intalnim si sa colaboram cu autori BD din Serbia, Bulgaria si Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


şapte + 5 =

Caută