Teribilul AkCaroll

9 mai 2018
Autor

Întâmplarea sau, mai bine spus, destinul a făcut să pot urmări evoluţia muzicală şi de viaţă a unui talentat muzician craiovean. Dincolo de muzică, Adrian Carol Chisăr şi-a trăit şi trăieşte încă o viaţă care, asociată cu adjectivul „aventuroasă”, pare pentru mulţi dintre noi înfricoşătoare şi fascinantă totodată. L-am văzut pe viitorul artist AkCaroll, spălând parbrize în intersecţia de la Jiul. Era un puşti atunci şi îşi câştiga un ban de buzunar muncind cinstit – munca cinstită nu-i o ruşine. L-am văzut apoi la festivalurile rock, i-am fost alături chiar la primul concert dat la Filarmonica Oltenia, în 2003, pe când avea 25 de ani, şi l-am însoţit sufleteşte şi nu numai prin multe alte concerte pe care le-a oferit apoi craiovenilor.
A studiat pianul la Liceul de Artă (actualul “Marin Sorescu”) din Craiova cu două remarcabile profesoare – Cristea şi Balaci, apoi a fost exmatriculat pentru nonconformism în 1992 de către conducerea de atunci a liceului, prea îngropată în tarele fostei morale comuniste. Tânărul nu se lasă şi, în bogata activitate muzicală, din care trăieşte de altfel, îl găsim ca muzician în emisiunea “Teo Show”, apoi ca instrumentist de studio şi autor al aranjamentor instrumentale la albumele muzicale ale formaţiei Avatar (“Alchimist”, 1999) şi al lui Nicolae Guţă (“Art-Manele”, 2002). În 2002 îşi editează propriul album, “Magic Sound”, adevărata faţă a unui autor complet, iar la începutul lui 2003 semnează compoziţia şi aranjamentele instrumentale la albumul “Roua de lacrimă” a formaţiei Radical din 8.
Iată o înregistrare din 2002:

Pe 22 mai 2003 susţine şi primul concert clasic pentru pian/ sintetizator “Abstract Lou”. Concetul a cuprins şase piese, compoziţii proprii, dintre care amintim “Strigăt de vară”, “8-1=radical”, “Pedeapsa”. Am contribuit şi eu la reuşita spectacolului sponsorizându-l pe artist să cumpere nişte candele de efect care au ars de jur împrejurul scenei pe toată durata concertului.
În 2004 tatăl său (Victor, zis “Geapsanu”), de asemenea muzician, părăseşte această lume, iar AkCaroll susţine o serie de concerte in memoriam, la Filarmonică (“Higway to Art”), în 2005, pe scena Teatrului Naţional craiovean (“Reflects of Art”), în 2006.
Iată un fragment înregistrat:

Concertul “City Night Line” este susţinut financiar şi moral de Mircea Prodan şi are loc pe 3 mai 2007 în clubul East 17.
Fragment:

Pe 29 noiembrie 2011, la clubul Zebra din Bucureşti, Caroll performează 24 de ore non-stop la clape.
În 2015 – ultimul său concert – „akPlugged” pe scena Filarmonicii Craiova.
Înregistrarea spectacolului:

De multe ori am scris despre performanţele sale muzicale. Iată textele în timpurile când internetul nu memora toată presa scrisă şi link-urile acolo unde s-au strâns în acel no mans land fără timp şi dimensiuni.

Sincope (în Jurnalul Naţional, Ediţia de Oltenia, mai, 2003)
de Viorel Pîrligras
Puştiul
Îl cunosc pe Adrian de vreo 12 ani. Era pe vremea când mediul muzical tânăr era mai diversificat şi mai animat, iar cei care ne vânturam pe-acolo îl tratam pe puştiul de la Liceul de Muzică ca pe un adolescent ca atâţi alţii, un teribilist cu acnee şi tupeu, cu aere de artist mai mari decât făcea dovada. Mărturisesc că priveam cu condescendenţă evoluţia lui atunci când cânta cu diverse trupe volatile, când îşi hârâia rolele pe Unirii sau când o “şicana” pe Lavinia Tatomir. Concertul de vineri a fost însă, poate pentru mulţi, o adevărată revelaţie. “Puştiul” a vrăjit sala cu compoziţiile sale pianistice, cavalcade sonore cu arhitectură uluitoare, simfonii pigmentate cu ritmuri pop. Universul său interior a apărut deodată mult mai mobilat sonor decât o arăta, de o varietate atât de complexă în exhibarea căreia nu s-a dovedit deloc zgârcit. Ce Rick Wackeman? Motive în stil Ravel care câştigau în evoluţie nu ca număr de instrumente, ci ca avalanşă melodică, triluri zglobii şi pasaje grave, totul culminând cu fascinanta corală electronică din partea a doua a concertului. Mărturisesc că spectacolul mi-a deschis perspectiva timpului şi că nu rămâne decât să-i spun de-acum “Puştiului”: Chapeau bas, maître!

 

Înaintea spectacolului “AkPLUGGED”, articol de presă:

Indiscret în Oltenia, februarie, 2015

 

AkCaroll părăseşte România. Articol de presă:

Indiscret în Oltenia, mai, 2018

AkCaroll la finalul concertului “Abstract Lou” din 2003.

“Abstract Lou”, 2003.

Tânăr şi furios.

2005

Tatăl său Victor, zis “Geapsanu”

„AkPLUGGED”, 2015

Final grandios cu “World Opera”:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


şase - = 1

Caută