Ilustrator în lumea cea mare

26 mai 2018
Autor

Într-un alt timp şi o altă orânduire (sună ca în poveşti, nu?), mi s-a propus de către responsabilul artistic de atunci al Editurii “Scrisul Românesc” – l-am numit pe caricaturistul Gabriel Bratu – să execut nişte ilustraţii la o carte de poveşti. N-am cunoscut-o niciodată pe scriitoarea Irina Teodorescu, am citit doar povestea şi am făcut desenele. N-am fost retribuit pentru această muncă deoarece nu eram membru al Uniunii Artiştilor Plastici, cum nu sunt nici acum, şi nu mi-am văzut niciodată lucrările înapoiate din tipografie – nu exista obiceiul acesta. Am primit doar câteva exemplare gratis din volum ca drepturi de autor şi… gloria „eternă”!

Au trecut apoi mai mult de 20 de ani ca, întâmplător, să descopăr că cineva chiar fusese marcat de acea carte – poveste+ilustraţii – şi postase pe internet impresii şi scanări şi atunci am înţeles că adevărata plată pentru acele desene apăruse abia acum. E un sentiment pe care vi-l doresc să-l aveţi dacă vreodată veţi vedea că efortul creativ al muncii dumneavoastră a însemnat ceva peste ani.

Probabil că la efortul doamnei Cristina Hornoiu de a administra un site pentru copii – Talente de Năzdrăvani – au contribuit şi acele impresii determinante din copilăria domniei sale. Un efort pe care îl puteţi vedea aici.

Un comentariu la Ilustrator în lumea cea mare

  1. Marian Mirescu on 29 mai 2018 at 11:03

    ”N-am fost retribuit pentru această muncă deoarece nu eram membru al Uniunii Artiştilor Plastici…” C’est du n’importe quoi! Sau, mai pe romanește: C’est une bataille de jeu!
    Nu zic și mai pe românește…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 4 = opt

Caută