Christopher Priest cere suspendarea Premiului Arthur C. Clarke!

5 aprilie 2012
Autor
Christopher Priest

Christopher Priest

Pentru amatorii spectacolelor de animozităţi în SF, iată un scandal în derulare. Şi nu în România!

Nominalizaţii acestui an pentru Premiul Arthur C. Clarke sunt:

China Miéville – „Embassytown”
Jane Rogers – „The Testament of Jessie Lamb”
Charles Stross – „Rule 34”
Greg Bear – „Hull Zero Three”
Drew Magary – „The End Specialist”
Sheri S. Tepper – „The Waters Rising”

Imediat după anunţul cu nominalizările, Christopher Priest („Lumea inversă” – Nemira, 2007, „Magicienii” – Nemira, 2006) a publicat un articol virulent pe site-ul său, ce poate fi citit aici, calificând juriul (Juliet E McKenna, Martin Lewis, Phil Nanson, Nickianne Moody, Rob Grant, Andrew M Butler) ca fiind incompetent şi proasta calitate a nominalizărilor. În opinia sa, nu numai că anul 2011 a fost un an prost în lucrări de calitate, dar găseşte incalificabilă absenţa din listă a unor lucrări precum „Wake Up and Dream” de Ian R MacLeod, „Dead Water” de Simon Ings, „By Light Alone” de Adam Roberts şi „Osama” de Lavie Tidhar. El crede că doar romanul lui Jane Rogers îşi merită locul în lista actuală, şi făce o critică acerbă celorlalte în articolul său.

Priest sugerează ca juriul să fie demis, iar premiul suspendat. Celor care consideră că demersul său e doar în interes personal, Priest le răspunde că nu vede o problemă dacă romanul său „The Islanders” ar fi şi el retras de pe lista potenţialilor finalişti.

Tom Hunter, directorul Premiului, a replicat totuşi că nimic nu se va schimba: juriul şi-a făcut treaba şi a propus o listă de nominalizări fascinante.

Numele laureatului va fi dezvăluit pe 2 mai 2012, cu ocazia manifestării „Sci-Fi-London Film Festival”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ şapte = 14

Caută