Bookfest 2014 – o zi de gânduri şi imagini

4 iunie 2014
Autor

Am din ce în ce mai mult senzaţia că, la fiecare vizită a târgului de carte bucureştean, pătrund într-un segment ce ţine deja de istorie. Impresia îmi e împărtăşită şi de alţii, semnele sunt evidente: cartea, aşa cum o ştim noi de când ne-am născut, dă semne clare de dispariţie. Iar miile de vizitatori, conştienţi de acest fapt, dau impresia de competiţie la o sesiune de lichidare de stoc. Evident, e doar o impresie, generalizată sau nu, şi, evident, cartea nu va dispărea atât de repede; rămâne însă impresia de călătorie într-o citadelă în care s-a refugiat o rasă pe cale de dispariţie.

Companion de discuţii plăcute, şi la dus, şi la întors – Petrişor Militaru

O plăcută întâlnire cu amici vechi la lansarea romanului SF „Vegetal”. Ante-lectură, câteva impresii la prima vedere despre volumul celor care parcă vor să intre în plutonul tandemurilor literare gen Anania-Bărbulescu, Strugaţki brothers, Pecican brothers, Corbul-Burada… Contra: Un roman scris în tandem îmi pare un efort a doi autori fără suflul necesar de a duce la capăt câte un roman individual. Pro: În doi, şlefuirea, structurarea şi corectarea pare mult mai eficientă. Contra: Oare noul „autor” nu cumva distruge personalitatea celor doi? Pro: Popularitatea unei astfel de creaţii este dublată de carisma celor doi. Om citi şi om vedea…

Am făcut un test-autografiat de autori, i-am pus să-mi scrie, unul, un alt început al romanului; Marian mi-a notat prima frază a următorului roman – „Mineral” (va fi un ciclu, deci) –, Dănuţ, un alt final.

Antuza Genescu prezentând, în calitate de antologatoare, volumul colectiv „Xenos. Contact între civilizaţii”, Cătălin Badea-Gheracostea, Dănuţ Ungureanu şi Marian Truţă

Timişoara-Braşov-Bucureşti… contact între civilizaţii

Cătălin, o privire cu bătaie lungă

„Bicefalii” (C.B-G) Curios, nu mi s-a părut că au cefe groase…

Iubitorii de SF

Printre ei – Dan Mihai Pavelescu

Întâlnirea monştrilor: Cristian Lăzărescu şi Sorin Camner

Atenţie: se dau autografe. În plan secund: Ionuţ Bănuţă, Ileana Buşac şi, cu şapcă albastră – Bebe, librarul

Dănuţ, la datorie…

O „sarma rece”: Emil Viciu

SF-ul feminin la superlativ: Roxana Brânceanu şi Teodora Matei

Un fan fidel: Sorin Bobouţanu

Man in White: Balin Feri

Bebe. Doar Bebe…

Marian, semnând ca primarul

SF-ul între doi prieteni – Sorin Bobouţanu şi Eugen Lenghel. Între: Horia Ursu, Valentin Nicolau, Cornel Secu etc.

Schimb de impresii: Emanuel Grigoraş şi Cristian Tamaş

Vaporoasă şi fascinantă: Rodica Sarmaş-Furnea

Scepticism: Mihai Dan Pavelescu şi Cornel Secu

Horia Nicola Ursu

Un autograf special pentru subsemnatul de la Marian Truţă…

…dar şi de la Dănuţ Ungureanu

Autograf Marian Truţă

Autograf Dănuţ Ungureanu

Întâlnire cu Luminiţa Corneanu, cu care nu pierd nicio ocazie să savurăm o cafea împreună, fie în Bucureşti, fie în Craiova. Ea e ghidul meu printre cafelele bune: Florescu, Kurukahveci Mehmet Efendi… „Secundar”: a lansat, alături de Daniel Cristea-Enache, volumul „111 cele mai frumoase poezii” al legendei numită Brumaru (Editura Nemira).

Emil Brumaru şi Luminiţa Corneanu, vorbe şi scriitură

Luminiţa de la capătul mesei

Se lansează cele mai frumoase 111 poezii. Alexandra Florescu, Daniel Cristea-Enache, Emil Brumaru, Luminiţa Corneanu.

Maestrul autografiază.

Lansarea noii traduceri a romanului „Solaris” de Stanislaw Lem (Ed. Paladin). CTP-ul face senzaţie arătând diferenţele de traducere dintre ediţii – în speţă denumirile imaginarului lemian.

CTP, între Sorin Camner, Constantin Geambașu şi Cristian Tamaş

Secu. Maître Secu…

CTP, înconjurat de „admiratoare”

Solarienii. În centru – Cristina Ghidoveanu

La o bere şi-o cafea cu sefiştii – de fapt, principala miză a întâlnirilor din târguri. Cristian Tamaş constată (şi el) că suntem doar o mână de pasionaţi în toată ţara, majoritatea la masa aceea; ce-om avea de împărţit?

„Vechea gardă”: Cristian Tamaş, Dănuţ Ungureanu, Mihai Dan Pavelescu, Marian Truţă, Cornel Secu, Nicu Voicu, Cătălin Badea Gheracostea.

Tinerii din vechea gardă: Sorin Bobouţanu şi Eugen Lenghel.

Autoportret cu Dănuţ Ungureanu în spate.

MDP, suflând?!

O carte de tradus?

Descopăr ultimul roman al lui Adrian Buz – „1989” (Editura Polirom). La pagina 28, o mică referire despre benzile mele desenate din almanahurile Anticipaţia ale acelor vremi! Vorba lui Emil Rădinoiu (vecinul Mitică din Vacanţa Mare), care mă tachina atunci numindu-mă „Viorel din almanah”!

Am cunoscut-o şi eu pe Roxana Brânceanu. Suntem craioveni, dar a trebuit să ne cunoaştem la Bucureşti. De ce mă mai mir, că mi se întâmplă frecvent să mă văd cu craiovenii mai ales la târgurile de carte din Capitală.

Horia Nicola Ursu, editorul, face laudatio autoarei Roxana Brânceanu

„Nuanţe” de public

Cowboy-ul fan Bebe, nelipsit la lansările Millennium Books.

Roxana Brânceanu, autor SF

După o lansare triumfală la Craiova, Cornel Mihai Ungureanu îşi lansează volumul de teatru şi la târgul bucureştean („Odicolonuri”, Ed. Ademium). Puţini craioveni. În aşteptarea evenimentului, Ion Bogdan Lefter, prezent la altă lansare, mă zăreşte pe mine şi pe Cornel şi salută „grupul de craioveni”!

Cornel Mihai Ungureanu, Liviu Antonesei, Gabriel Andreescu, Bogdan Suceavă.

Cornel Mihai Ungureanu, prezentat de editorul Liviu Antonesei.

Alt craiovean, Ionel Ciupureanu, îşi savurează şi el succesul lansării unui volum proaspăt de poezie – „Venea cel care murisem” (Casa de Editură Max Blecher). Ca de obicei, la lectură se emoţionează şi citeşte cu voce gâtuită. Cineva mi-a mărturisit că îi trebuie un timp de acomodare cu ipostaza, pentru a căpăta încredere şi a recita la justa valoare.

Poetul mic, modest, cu tenişi albi…

Atenţie distributivă

Sunt fotograful fotografiat de Flori Bălănescu.

Flori Bălănescu, colega mea de „SpectActor” şi Facebook.

Marius Dobrin primeşte în genunchi poezia lui Ionel.

Cu vocea tremurândă, citeşte Poetul…

În rest, târgul, cu momentele şi curiozităţile lui. Densitate mare de personalităţi, literare sau nu, cititori, cumpărători sau simpli suporteri. Ce aventură…

Lansările volumelor Maşina de ucis amintirile. Istorii pentru mai târziu, de Florian Bichir; Opiniile unui străin absolut (eseuri), de Octavian Hoandră; Fiecare pustiu cu vorbele lui (poezie), de Octavian Hoandră; Ianuarie şi alte amărăciuni (poezie), de Octavian Hoandră. Printre invitați – Dan Mircea Cipariu şi Eugen Simion.

Lansarea cărţii Putin. o biografie interzisă, de Stanislav Belkovski, o carte absolut incendiară şi incomodă pentru Kremlin, interzisă în Rusia. Vorbeşte Emil Hurezeanu.

Ustensile mai mult sau mai puţin alambicate de făcut cafea.

Cartea de copii are poarta ei.

Lansarea volumelor: Asta nu este viaţa mea şi Biblioteci în aer liber, de Marta Petreu (Seriile de autor Marta Petreu). Prezintă Ion Bogdan Lefter.

Lansarea numarului 2/2014 al revistei trimestriale bilingve Paradigma cu tema „România lui Ceaușescu – un naufragiu planificat” (volum lansat la standul României în cadrul Salonului Internațional de Carte de la Torino – mai 2014). Ion Bogdan Lefter, Gabriel Andreescu, William Totok, Liviu Antonesei, Radu Filipescu.

Mihnea Columbeanu, un amic mereu plăcut şi un critic de cinema redutabil (un adevărat pitbull!)

Sunt luat pe sus şi dus la cenaclul SF Wolfpack, undeva prin Pipera. Decor excepţional, o vilă elegantă cu o curte superbă, gazdele – Lucian Oancea şi  Teodora Pârvu – generoase şi ospitaliere. Mulţi sefişti, mai mult sau mai puţin cunoscuţi, iar şedinţa îmi reaminteşte vechile şedinţe de cenaclu din anii 80, când se citea mult (sau se recita, mai bine spus), discuţiile aprinse pe marginea textelor, nu întotdeauna receptate la justa lor valoare. Şi totuşi, ceva s-a schimbat: au dispărut ciornele cu scrisul ilizibil, pline de adnotări şi corecţii – ceea ce justifica interpretarea orală; acum, un simplu laptop pare doar element de spectacol, textele ar fi putut circula înainte prin poşta electronică, iar la şedinţă ar fi avut loc doar discuţiile participanţilor ce ar fi venit cu lecţiile făcute de acasă.

Eugen Lenghel, „au balai”, şi Sorin Bobouţanu, în drum spre Wolfpack.

Atmosferă de cenaclu pe tip nou.

Ovidiu Petcu citeşte de pe laptop.

Ovidiu Petcu, Cornel Secu şi, neapărat, Teodora!

Selfie !

3 comentarii la "Bookfest 2014 – o zi de gânduri şi imagini"

  1. Георге Саучук on 4 iunie 2014 at 17:47

    frumos ;;)!

  2. Marian Truta on 6 iunie 2014 at 18:55

    Viorele, lasă, bre, impresiile ante-lectură… Întrebarea e: iți plăcu ce citiși? 🙂 )

  3. Viorel Pîrligras on 6 iunie 2014 at 23:47

    Văzut, citit, plăcut!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 - = trei

Caută