BDC la Leskovac (I)

3 iulie 2014
Autor

Veselie mare în week-end-ul 27-29 iunie, când o delegaţie a Benzii Desenate Craiovene, în formula – Marian Mirescu, Mircea Liviu Goga, Dragan Predić, „agăţat” din Kladovo, şi subsemnatul – a pornit spre Serbia, în calitate de invitată la cea de-a XVI-a ediţie a Salonului balcanic pentru tinerii autori de benzi desenate – Leskovac 2014. Manifestarea a fost organizată de Şcoala de benzi desenate „Nikola Mitrović Kokan” din localitate şi de Centrul Cultural din Leskovac şi l-a avut ca director pe Marko Stoianović, secondat de Miloš Cvetković şi Ivan Stojanović. Craiovenii au făcut parte din „lista scurtă”, adică circa 70 de invitaţi speciali din spaţiul ex-iugoslav, dar şi din România, Bulgaria, Belgia şi Grecia. „Lista (exagerat de – n.n.) lungă” a curprins peste 1.200 de participanţi la concurs şi expozanţi din toată lumea, începând cu ţările ex-iugoslave şi continuând cu artişti din Marea Britanie, Australia, Canada, SUA, Olanda, Grecia, Bulgaria, Norvegia, Germania, Republica Dominicană, Franţa, Ucraina, Rusia, Uruguai, Portugalia, Italia, Siria şi România. Expoziţiile s-au ţinut la parter (portretele BD ale lui Sabahudin Muranovic Muran) şi la etajul I al Centrul Cultural din Leskovac (concursul de tineret), precum şi la Galeria Muzeului Naţional (BD grecească contemporană), dar lucrările efective ale Salonului au avut loc în spaţioasa mansardă în care activează Şcoala BD. Pentru că mansarda se afla la nivelul patru, după toate treptele urcate, invitaţii şi participanţii au consumat sute de litri de apă minerală. Gazdele au fost atente şi au completat trataţia cu sute de burgheri tradiţionali sârbeşti, cunoscuţi sub numele de „plescaviţa”.

 Românii, la înălţime (mansardă!)

Conferinţa lui Marian Mirescu despre „BD în România, veche şi contemporană” a fost asezonată cu un geamantan enorm plin cu publicaţii româneşti – BDC, HAC, Ioniţă Tunsu, „Cei de dincolo”, Terapie de Basm, Zobb, Alogen, AH, BD!, Sanki etc. Subsemnatul şi-a lansat volumul BD în limba sârbă „Otvorena vrata” (Uşi deschise – Ed. SimArt, Craiova, 2014), în tălmăcirea lui Dragan Predić şi a prezentat pagina BD cu Haplea din săptămânalul Indiscret în Oltenia. Auditoriul s-a arătat interesat de meandrele acestui gen artistic în România (a uimit prezentarea lui Sorin Anghel – vezi video), şi a pus numeroase întrebări legate de receptarea la public şi la efectul economic – tiraje, vânzări, posibilitatea de a trăi din drepturi de autor etc. Pentru mulţi participanţi, banda desenată românească era aproape necunoscută, iar dacă n-au fost impresionaţi de cantitate, au fost în schimb cuceriţi de calitate. S-a încheiat cu câte o porţie de plescaviţa.

 Salonul, în secvenţe

În general, au fost întâlniri cu autori BD locali, s-a discutat în limba sârbă şi s-au făcut mici rezumate în engleză. Programul a fost lejer şi nu respectat „la secundă”. S-au făcut prezentări ale festivalurilor de BD „Sofia expo” din Bulgaria, a salonului BD din Nis „Nifest” şi a salonului BD de la Belgrad de la SKC (Centrul Cultural Studenţesc). Interesantă, dar nu îndeajuns de accesibilă ca limbă, a fost pentru noi masa rotundă „Progresul pe scena BD franco-belgiană, visul şi realitatea”, în care câţiva autori sârbi care lucrează pentru editori din zona menţionată au prezentat condiţiile şi felul în care au ajuns la acest statut. Un belgian – Peter Bollen a abordat tema „Fenomenul festivalelor de BD în Franţa şi Belgia”. S-a desenat mult în sală, în timpul prezentărilor, în caiete de impresii. S-a realizat o bandă din aportul individual al fiecărui desenator. S-au realizat desene pentru caietul-program al viitorului salon. S-a mâncat din nou plescaviţa.

 Lauri pentru români

La decernarea premiilor, am avut parte de plăcute surprize din partea tinerilor români care şi-au trimis lucrările la acest salon. Ana Benczedi din Cluj a fost distinsă cu placheta memorială “Nikola Mitrović Kokan” pentru cel mai bun scenariu BD, iar Ilena Surducan, tot din Cluj, unde există o importantă grupare creativă, a obţinut o diplomă din aceeaşi categorie. În fine, placheta memorială “Nikola Mitrović Kokan” a fost obţinută de Alin Răuţoiu din Bucureşti pentru critică BD. De bucurie, Mircea Liviu Goga a consumat o dublă plescaviţa.

Am părăsit cu mare regret, a treia zi, lucrările salonului, fără să asistăm la ultimele puncte din program, dintre care „Istoria BD în Grecia” părea cea mai interesantă, dar am păstrat o bună impresie manifestării pe de-a-ntregul ei, am fost mulţumiţi de contactele realizate şi, mai ales, am fost cuceriţi de frumuseţea peisajului la întoarcere. La Kladovo, ne-am luat rămas-bun de la Serbia printr-o plescaviţa „cu de toate”. Mirescul şi-a luat mai multe, şi la pachet…

BDC la Salonul BD, în faţa Centrului cultural Leskovac – Dragan Predić, Mircea Liviu Goga, Marian Mirescu, Viorel Pîrligras

Dragan Predić, Mircea Liviu Goga, Marian Mirescu, Viorel Pîrligras

Mansarda Şcolii BD în care s-au ţinut lucrările Salonului

Pe pereţi am găsit un desen de Adrian Barbu…

…şi, peste un Pratt, o planşă de Mircea Arapu

Expoziţia planşelor aflate în concurs. Jos, recitalul de pian al lui Stefan Nikolić.

Expoziţia planşelor aflate în concurs. Jos, vânzări de albume BD.

Pregătiri de vernisaj expoziţional.

Marko Stoianović, directorul Salonului

BDC se prezintă participanţilor. (Concurs: cine găseşte paharul din imagine?)

Publicaţiile craiovene…

…dar şi cele din restul ţării.

Stand de vânzări de albume BD

Mircea Liviu Goga

Un lot proaspăt de plescaviţa îşi aşteaptă consumatorii

Peter Bollen conferenţiază pe tema „Fenomenul festivalelor de BD în Franţa şi Belgia”

O întâlnire cu editorii – aici, Igor Marković (System Comics)

Aleksandar Uzelac prezintă Salonul internaţional BD de la Belgrad

Se prezintă albumul „Billy rătăcitorul” de Laci Vladimir Krstić

O discuţie româno-macedoneană-greacă. „În Grecia, banda desenată este mai vândută chiar şi decât Biblia!”

Bulgarii prezintă Festivalul BD „Sofia expo”

În dialog gestual cu simpaticul Srdjan Peka Nikolić (stânga)

Tainele pătrunderii pe piaţa franco-belgiană – iniţiază Drazen Kovacevic, Milorad Vicanovic Maza, Živorad Radivojević-Žile

Se prezintă Salonul BD din Nis „Nifest”

Se ascultă mult…

…şi se desenează mult…

…se desenează…

...se desenează...

…se desenează…

…se desenează…

…se desenează…

…se desenează…

…se desenează…

La Galeria Muzeului Naţional…

…unde se află o expoziţie

Expo a la grec

Premianţii noştri

În aşteptarea pozei de grup care nu ne-a ajuns încă, o poză cu Marko

(PS: Pozele cele mai frumoase îi aparţin lui Marian Mirescu)

4 comentarii la "BDC la Leskovac (I)"

  1. Marian Mirescu on 3 iulie 2014 at 12:40

    Ba ale tale, ca apar eu in ele 🙂 )

  2. Cristian Ciomu on 7 iulie 2014 at 17:14

    SUPER, BRAVO, EXCELENT !
    P.S. Pozele lui Marian POATE(?!) sunt mai frumoase, DAR NU SE PUNE ca el are MUSTATA si Viorel nu are SI SA NU-I UITAM PE MIRCEA SI DRAGAN – si ei FOARTE FRUMOSI !

  3. Viorel Pîrligras on 9 iulie 2014 at 0:51

    Aaaa, deci mustăcioşii nu se pun? Evident că şi cei doi pot fi fotomodele (de urmat!)

  4. […] Mircea Liviu Goga), a participat, ca invitată de onoare, pentru a doua oară (prima, vezi aici). Au mai participat, din România, Mirel Dragan, Dan Ianoş, Cristian Păcurariu, François Montier […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


1 + şase =

Caută