Banda Desenată Craioveană la Drobeta

29 septembrie 2012
Autor

Impresii proaspete: ieri a avut loc vernisajul expoziţiei, prima de benzi desenate în oraşul de pe Dunăre. De asemenea, prima expoziţie din Castelul de apă, acum renovat şi rebotezat, aşa cum este firesc pentru noua lui utilitate, „Castelul Artelor”. Judecând la general, manifestarea, în ansamblul ei, a fost o reuşită. Totuşi, pentru că nu-mi place să umflu balonul (din casetă) artificial, nu vă ascund că au fost şi minusuri sau mici ghinioane. Primul şi cel mai mare a fost lipsa lui Marian Mirescu, doborât la pat de o gripă (rebelă sau angajată?!). Al doilea, cel puţin la fel de mare, lipsa maestrului Valentin Iordache, care a ajuns la Castel de la Orşova abia astăzi de dimineaţă. În fine, al treilea ghinion a fost defectarea aparaturii pe care Cristian Ciomu a adus-o de la Craiova ca să prezinte publicului celebrul (pentru noi) filmuleţ cu opera maestrului Hugo Pratt, pe muzica multitalentatului nostru coleg de BDC, da, este vorba de „Balada lui Corto Maltese”.

În fine, prezenţa la vernisaj a fost mai mult decât mulţumitoare, având în vedere că aveam puţini cunoscuţi în Drobeta-Turnu Severin. Şi presa a fost bine reprezentată, comparativ cu cea craioveană care, deşi a punctat manifestarea, a lipsit cu desăvârşire de la evenimentul din Bănie. Chapeau, Severin, mulţumiri şi Primăriei, şi Casei de cultură „Teodor Costescu” prin reprezentanţii ei inimoşi, din care cunoscutul scriitor Viorel Mirea nu este nici pe departe ultimul!

Minunată a fost şi revederea cu prietenul şi colegul nostru întru pasiune – Dragan Predić, venit special de pe celălalt mal al Dunării pentru a fi alături de noi la vernisaj. Amintesc totodată că el este şi colegul nostru de redacţie la revista BD pe care am lansat-o cu această ocazie – BDC nr. 0. Lansată aici deoarece, ca să mă autocitez din editorial, „orice poveste porneşte de undeva, nu întâmplător această revistă se lansează într-un loc din care-şi trag obârşia trei din membrii BDC – Cristian Ciomu, Valentin Iordache, Viorel Pîrligras –, cărora le ţine isonul cu talent şi entuziasm un dascăl care a predat 10 ani într-o comună mehedinţeană – Marian Mirescu – şi Dragan Predić, un „severinean” din oraşul-geamăn de peste Dunăre – Kladovo.”

Tot acum s-au lansat aici şi cărţile poştale BDC, cu parfum de „belle-epoque” şi personajele reprezentative creatorilor craioveni.

Manifestarea s-a încheiat nu chiar cu un ospăţ asterixian, ci cu unul mai degrabă exotic, la o terasă din pădurea Crihala.

De sâmbăta viitoare, benzile desenate ale grupului BDC vor urca… în copacii artiştilor din curtea Casei Tineretului din Severin, în cadrul unei manifestări grandioase municipale de unde nu vor lipsi carnavalul stradal şi o expoziţie de maşini de epocă. Dar, detalii – duminica viitoare, după ce, sperăm, BDC se va întruni în formulă completă!

BDC la Drobeta – expoziţia (video)

Un vis devenit realitate: expoziţie la Castelul severinean

Viorel Pîrligras şi Cristian Ciomu - jumătate din BDC - în faţa afişului de la intrarea în Castelul Artelor

Dragan Predić, răsfoind revista "BDC"

Dragan Predić, lecturând, şi Cristian Ciomu, luptându-se cu tehnologia

Aspect din expoziţie

Atenţie, se pregăteşte de începere!

Viorel Mirea din partea Casei de cultură „Teodor Costescu”, Viorel Pîrligras, Cristian Ciomu

Viorel explicând că a locuit în primii ani de viaţă la doi paşi de Castel, pe strada Crişan, la numărul 7

Lume, lume....

Fotografii realizate prin amabilitatea lui Dragan

Despre geneza expoziţiei. Viorel Mirea, Viorel Pîrligras, Cristian Ciomu

Severineni şi media...

O parte a presei, luând act de lansarea revistei "BDC".

Ileana Roman (noua Alice Voinescu a Severinului), răsfoind revista BDC

O bună prietenă din Severin: Madi Mihuţ

Dragan, mulţumit de manifestare şi de întâlnirea cu prietenii.

Tizul Viorel (Mirea), un scriitor talentat (vezi volumul de poezii "Tăietorul din lem") şi un prieten inimos

Dragan, admirând panorama Severinului, dar şi malul sârbesc, de la înălţimea turnului

Severinul, în toată splendoarea lui...

... şi locuitorii lui, ca nişte furnici de la înălţimea Castelului

După autografe pe colţuri de revistă, s-a semnat şi desenat în caietul de impresii.

În pădurea Crihalei, la o berică, cu prietenii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 - = unu

Caută