Abaţia îşi deschide porţile

7 mai 2015
Autor

Trei este numărul de atuuri  de care beneficiază noua revistă BD(SF) „Abaţia”.

  1. Este inspirată de un roman considerat deja clasic. „Abaţia” este de fapt una din puţinele trilogii SF româneşti, iar numele autorului – ieşeanul Dan Doboş – a depăşit deja notorietatea naţională, o ediţie în engleză a romanului a circulat pe piaţa americană acum câţiva ani. Ca şi în „DemNet”, altă operă a acestui autor, acţiunea romanului este foarte cinematografică, astfel încât a stârnit imaginaţia fanilor şi dacă volumul n-a fost (încă) ecranizat, măcar a fost bedeizat.de o echipă alcătuită în principal de craioveni: Bogdan Ciocănea şi Manuel Enache (editori), Răzvan Chelaru (ilustrator), Alexandru Vizitiu (scenariu), Eugen Beţivu (culoare), Ştefan Chiriţescu (culoare copertă), Alexandru Bloju (redactor) şi Mirabela Dinu (PR. social media)

Ce m-a impresionat în mod deosebit la acestă bandă desenată, pe mine, cititor „profesionist” cu state vechi de lectură, este în primul rând scenariul, foarte bine structurat, acordând imaginii multă libertate şi putere de sugestie şi evitând pleonasmele BD frecvente de tip text: „Şi eroul se repezi spre inamic cu sabia ridicată”, în timp ce imaginea arată chiar asta. Decupajul excelent este susţinut şi de un desen bine realizat şi dinamic, iar culoarea redă foarte bine atmosfera, chiar şi în scenele dificile ce se petrec pe timp de noapte. Revista este completată şi de o povestire fantastică semnată Mihai Giulvezan, foarte interesantă până în final, în ciuda unei analize introspectiv-onirică prea lungă, în opinia mea, ce descurajează lectura la început.

  1. Beneficiază de o logistică de tip comercial foarte profesionistă: începând de la calitatea tipăriturii – 36 de pagini (aproape) A4, full color, pe hârtie lucioasă, şi până la preţul foarte accesibil – 9,90 lei. Editorii promit o difuzare generoasă în toată ţara, revista va putea fi comandată şi pe site-ul său – www.abatia.ro – dar, cu siguranţă, o puteţi găsi la lansarea ei oficială de vineri, 8 mai 2015, la standul de la Comic-Con, Bucureşti, ce se va desfăşura la ROMEXPO, unde veţi beneficia de autografe ale autorilor, Dan Doboş inclus.
  2. „E boooonă pentru că-i craioveană!”, ca să citez dictonul grupului BDC (Banda Desenată Craioveană, pentru necunoscători)

Nu vă ascund că revista are şi neajunsuri, ca să fiu cinstit. De exemplu, va apărea o dată la două luni. Mult de aşteptat, nu? Şi, ca să fiu cinstit până la capăt, (îmi) pun şi eu o întrebare, ca omul: după terminarea romanului, revista îşi va înceta apariţia sau acest lucru îl va determina pe Dan Doboş să-şi continue saga doar pentru a nu pune punct unui frumos proiect ilustrat?

Baftă, aşadar, noii reviste!

Hai, Craiooooovaaaaa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


- patru = 2

Caută