Festivalul Internaţional Shakespeare – 2016

31 martie 2016
Autor

Ediţia a X-a a Festivalului Internaţional Shakespeare se desfăşoară la Craiova în perioada 14-23 aprilie 2016, sub semnul celor 400 de ani de la trecerea în nefiinţă a marelui dramaturg. De aceea, tema acestei ediţii este “Shakespeare pentru Eternitate”. Momentul este marcat pretutindeni în lume printr-o manifestare sau alta, dar doar la Craiova se reunesc artiști din cele patru colţuri ale lumii, propunând publicului unele dintre cele mai interesante și diferite viziuni ale operei sale.

În organizarea Fundaţiei Shakespeare şi a Teatrului Naţional “Marin Sorescu” Craiova, în cele 10 zile de festival, ne vom întâlni, printre alţii, cu actorii trupei Abrahamse & Meyer Productions, singura companie de teatru clasic independent  din  Africa de Sud. Aceştia vor pune în scenă una dintre cele mai vechi reprezentaţii consemnate ale piesei Hamlet, din timpul vieţii lui Shakespeare, ce a avut loc pe coasta de Est a Africii de Sud când, în 1608, echipajul navei Red Dragon (Dragonul Roșu) aparţinând Companiei Indiilor Orientale, a jucat Hamlet la bordul navei. Această reprezentaţie istorică servește ca inspiraţie pentru producţia realizată de regizorul Fred Abrahamse. Spectacolul se va juca vineri, 15 aprilie, ora 20:00, la Casa de Cultură a Studenţilor.

O apariţie orientală la Festivalul Shakespeare din Craiova este cea a Teatrului Kasbah Arghya din India, ce va prezenta spectacolul Macbeth Badya, în regia lui Manish Mitra.

Manish Mitra este unul din cei mai cunoscuţi regizori de teatru din India. Este considerat drept creatorul unui nou limbaj teatral şi a unei metodologii de pregătire a actorului, găsind inspiraţie în diversele arte performative ale sudului Asiei, atât din cele tradiţionale cât şi din spiritul folk. Spectacolul se va juca vineri, 15 aprilie, ora 12:00 la Departamentul de Teatru al Universităţii din Craiova.

În foaierul Naţionalului craiovean, spectatorii vor putea admira, pe tot parcursul Festivalului, lucrările artistei Oana Maria Cajal (oanacajal.com), stabilită la Montreal de peste 20 de ani. Autoarea mai multor piese de teatru montate peste ocean, premiată pentru dramaturgie de UNITER, Oana Maria Cajal a devenit în ultimul timp, un artist plastic foarte cunoscut și apreciat. “SHAKESPEARE AD INFINITUM“ este titlul expoziţiei care va fi vernisată atât la București, pe 12 aprilie, ora 14:00, la  Galeria Senso, dar și la Craiova pe 14 aprilie, ora 19:00, în Foyerul Teatrului Naţional “Marin Sorescu”.  

“ „Theatrum Mundi “, teatrul lumii, Picto Impulsurile Oanei Cajal fac din universul lui Shakespeare  un mediu iconografic, care cuprinde actori și spaţii, spectacole de teatru și de film, chipuri și simboluri. Ea creează astfel o lume a conexiunilor sub semnul iubirii și evenimentelor neprevăzute ale lui Shakespeare.” – Monique Borie

 Imagini cu lucrările artistei, puteţi urmări pe canalul de Youtube al Festivalului Shakespeare  aici:

Programul complet al Festivalului, imagini și alte informaţii despre trupele invitate pot fi găsite pe site-ul www.shakespeare.tncms.ro sau pe pagina de Facebook www.facebook.com/shakespearefestivalcraiova

 

Detalii despre bilete și rezervări:

  • Agenţia Teatrului Naţional “Marin Sorescu”, str. A.I. Cuza nr. 11, Telefon – 0251 413 677.
  • www.eventim.ro
  • Agenţiile de bilete ale instituţiilor partenere  (Teatrul Colibri, Casa Studenţilor, Universitatea din Craiova, Filarmonica Oltenia, Electroputere Parc Mall, Compania Teatrulescu, Teatrul Anton Pann – Rm. Vâlcea, Teatrul Ariel – Rm. Vâlcea, Palatul Costescu – Drobeta-Turnu Severin, Teatrul Eugen Ionesco – Slatina)

Macbeth Badya, în regia lui Manish Mitra

Macbeth Badya, în regia lui Manish Mitra

Macbeth Badya, în regia lui Manish Mitra

Macbeth Badya, în regia lui Manish Mitra

Oana Cajal

Oana Cajal - “Shakespeare Ad Infinitum“

Oana Cajal - “Shakespeare Ad Infinitum“

Oana Cajal - “Shakespeare Ad Infinitum“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


+ 6 = doisprezece

Caută