Poezia în sens invers (I)

17 martie 2014
Autor

Am intitulat astfel textul deoarece, în ultimele luni, s-au adunat mai multe evenimente şi cărţi de poezie (o recrudescenţă lirică, aş putea zice). Chiar dacă timpul nu mi-a permis să le semnalez, simt o datorie morală să marchez faptul că ceva se mişcă în acest sector atât de vitregit şi aparent nesemnificativ pentru timpul pe care îl trăim şi societatea în care ne producem. O să încep aşadar cu cel mai recent eveniment, apoi o voi lua în sens invers, comentând evenimentele lirice anterioare.

Esa Ensio Hirvonen este un poet finlandez care ne-a vizitat Craiova vineri, 14 martie, citind din opera sa în cadrul manifestării „Scriitori la Tradem”, proiect iniţiat de Nicolae Coande în colaborare cu Casa de cultură a Municipiului Craiova „Traian Demetrescu”. N-a venit „cu mâna goală”, ca să zic aşa, ci cu poetul Peter Sragher, preşedintele Filialei Bucureşti în sectorul traduceri literare a Uniunii Scriitorilor. De fapt, Peter Sragher este autorul „turneului” în România al poetului finlandez şi un translator eficient. Ca şi în cazul vizitei anterioare – cea a poeţilor ruşi aduşi de acelaşi Peter Sragher – se impune imediat o primă remarcă: lectura acestui scriitor n-a fost completată de cărţi editate în limba română. Cu alte cuvinte, întâlnirea cu poezia lui Esa Ensio Hirvonen devine unică şi irepetabilă, ca o reclamă făcută unui produs care nu există pe piaţa românească.

A doua remarcă este una legată strict de caracterul poeziei ce se produce pe alte tărâmuri decât ale noastre. Ca şi în cazul poeţilor ruşi, dar şi al altora care au vizitat Craiova în ultimii ani şi ale căror nume îmi scapă pe moment, dimensiunea lirică este sublimată de interpretarea autorilor, de performace-ul lor, deseori chiar mai impresionant decât calitatea versului. Esa Ensio Hirvonen n-a făcut excepţie, producând, aşa cum se poate viziona în filmuleţele de mai jos, un spectacol insolit. În varianta română, lecturate de Peter Sragher, poemele au căpătat, în mod curios, un plus de consistenţă, căci pe lângă conţinut, asistenţa s-a bucurat şi de interpretarea poetului român. De altfel, Peter Sragher este chiar el un poet valoros. Am avut ocazia să-i ascult creaţiile şi în această manifestare şi în cea trecută. Un regal!

Discuţiile ulterioare s-au concentrat apoi pe tema traducerii poeziei într-o altă limbă, cu alte cuvinte a condiţiilor metaforei de a călători prin teritorii culturale ale altor naţii. Ca niciodată, moderatorul Nicolae Coande a privat audienţa de comentariile sale exhaustive, reuşind performanţa (iată, o altă performance!) de a aşeza mai bine în lumină invitaţii serii.

Manifestarea nu s-a bucurat de un public foarte numeros, dar cei prezenţi sunt cei care degustă cu adevărat poezia. I-am recunoscut în sală pe Florin Logreşteanu, Ionel Ciupureanu, Dana Micu, Luiza Mitu, Mihai Ghiţulescu, Ion Maria, Emil Stanciu.

Compania numelor exotice: Sragher, Coande, Hirvonen, Dragoste

Compania numelor exotice: Sragher, Coande, Hirvonen, Dragoste

Esa Ensio Hirvonen

Esa Ensio Hirvonen, despre poezia sa şi experienţele şamanice

Se filmează...

Se filmează...

O audienţă underground

O audienţă "underground", adică în Salonul Medieval al instituţiei, situat la subsol

Incantaţii finlandeze

Incantaţii finlandeze

Pauză de mici consideraţii...

Pauză de mici consideraţii asupra poeziei...

...apoi spiritele se încing!

...apoi spiritele se încing!

Peter Sragher în dificultate aparentă

Peter Sragher în dificultate aparentă

La spartul târgului, a ajuns şi Ion Maria!

La spartul târgului, a ajuns şi Ion Maria!

Esa Ensio Hirvonen recită din poezia sa (I)

Esa Ensio Hirvonen recită din poezia sa (II)

Poetul Peter Sragher recită “Helsinki”

Un comentariu la Poezia în sens invers (I)

  1. Ion Maria on 24 aprilie 2014 at 17:18

    Dupa cum ma vedeti,in fotografie, alaturi de Mihai Viteazul,chiar daca ajung la spartul targului, veneam de la decernarea premiilor Alexandru Macedonski,pot sa ma contorsionez, impresionant chiar, deci, poezia nu sta pe loc, umbla de colo colo luand tot felul de poziitii, ea fiind cea care face legatura intre diferitele “lumi paralele” ale Universului..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


- doi = 4

Caută